Hoe bepaal ik mijn lot size met traden?

Het bepalen van de juiste lot size is een belangrijk onderdeel van geldbeheer als trader. 

Het is de hoeveelheid van een bepaalde valuta of activum die wordt verhandeld in een transactie. Het bepalen van de juiste lot size kan het verschil maken tussen het maken van winst of verlies. In dit artikel zullen we bespreken hoe je je lot size kunt bepalen tijdens het traden.

Een van de belangrijkste factoren om in overweging te nemen bij het bepalen van je lot size is je risicobudget. Dit is de hoeveelheid geld die je bereid bent te riskeren op een transactie. Het is belangrijk om je risicobudget vast te stellen voordat je begint met traden, zodat je weet hoeveel geld je maximaal kunt verliezen. Het is aanbevolen om niet meer dan 2% van je totale handelskapitaal te riskeren per transactie. Dit betekent dat als je een risicobudget van $1000 hebt, je niet meer dan $20 per transactie zou moeten riskeren.

De beste broker om op crypto te traden is voor ons Bybit, overzichtelijk en een eigen app.

Meer weten over Propfirms? Klik hier

 

Een andere belangrijke factor om te overwegen bij het bepalen van je lot size is de stop loss. 

De stop loss is een order die je plaatst om je verliezen te beperken in geval de prijs tegen je in gaat. Het is belangrijk om een stop loss te plaatsen voordat je een transactie uitvoert, zodat je weet hoeveel geld je maximaal kunt verliezen. Een goede regel is om de stop loss nooit verder weg te plaatsen dan 1% van de totale waarde van je transactie. Dit betekent dat als je een lot size van $1000 hebt, je stop loss nooit verder weg moet zijn dan $10.

Naast het bepalen van je risicobudget en stop loss, is het ook belangrijk om je transactiekosten te overwegen bij het bepalen van je lot size. Transactiekosten kunnen variëren afhankelijk van de broker die je gebruikt en kunnen een aanzienlijk deel van je winst opnemen als je een te grote lot size gebruikt. 

Het is daarom belangrijk om de transactiekosten te begrijpen en deze mee te nemen in je overwegingen bij het bepalen van je lot size.

Eenmaal u de afstand tussen uw stop loss-niveau en uw instappunt heeft bepaald, kunt u deze waarde delen door uw maximale risico om te bepalen hoeveel loten u moet kopen of verkopen.

Bijvoorbeeld, als uw accountwaarde $ 10.000 is, wilt u maximaal $ 200 riskeren op een enkele transactie (2% van $ 10.000). U heeft bepaald dat uw stop loss-niveau 40 punten onder uw instappunt ligt. Dit betekent dat u 40 punten risico neemt. Als u 1 lot koopt, zou dit $ 4 waard zijn (40 punten x $ 0,1 per punt). Dus u zou 0,05 loten moeten kopen om uw maximale risico van $ 200 te respecteren.

Let op: Dit is een eenvoudig voorbeeld en in de praktijk zal uw risico afhangen van de specifieke marktcondities en uw eigen persoonlijke situatie. Het is altijd aan te raden om uw eigen onderzoek te doen en uw risico’s te diversifiëren door in verschillende activaklassen en markten te handelen.

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met uw geldmanagement en posities grootte, dit kan invloed hebben op hoeveel lot u moet kopen of verkopen. Het is aan te raden om uw risico’s te diversifiëren door in verschillende

Er zijn verschillende manieren om je lot size te berekenen als je gaat traden, afhankelijk van je specifieke situatie en doelen. Hier zijn enkele van de meest gebruikelijke methoden:

  1. Risicomanagement: Een van de belangrijkste overwegingen bij het bepalen van je lot size is hoeveel risico je bereid bent te nemen. Veel traders houden zich aan een vast percentage van hun accountwaarde als hun maximale risico per trade. Bijvoorbeeld, als je een account hebt van $10.000 en je wilt maximaal 2% risico nemen per trade, dan is je lot size $200.

  2. Positiegrootte: Je lot size kan ook worden bepaald door je gewenste positiegrootte. Dit is de hoeveelheid geld die je wilt investeren in een bepaalde trade. Bijvoorbeeld, als je $1.000 wilt investeren in een trade, en de koers van de valuta waarin je gaat traden is 1,25, dan is je lot size 800 (1000/1,25).

  3. Stop loss: Je lot size kan ook worden bepaald door je stop loss. Dit is het punt waarop je uit een trade stapt als de prijs tegen je gaat. Bijvoorbeeld, als je een stop loss van $50 hebt en je wilt maximaal 2% risico nemen per trade, dan is je lot size $2.500.

  4. De ATR-methode: De ATR-methode (Average True Range) is een technische analysemethode die gebruik maakt van de gemiddelde true range van een valuta. De ATR kan worden gebruikt om de volatiliteit van een valuta te meten en om je lot size te bepalen. Bijvoorbeeld, als de ATR van een valuta 0,05 is, en je wilt maximaal 2% risico nemen per trade, dan is je lot size 40 (2000*0,05).

Het is belangrijk om te onthouden dat er geen “juiste” lot size is en dat elke trader zijn eigen methoden heeft voor het bepalen van de lot size. Het is aan te raden om verschillende methoden te testen en te zien welke het beste werkt voor jouw specifieke situatie en doelen.

om op crypto te traden is voor ons Bybit, overzichtelijk en een eigen app.

Meer weten over Propfirms? Klik hier